Stugor-Danmark
menu
Menu
menu
Prisgaranti Prisgaranti Trygghetspaket Trygghetspaket ? 40 års erfarenhet 40 års erfarenhet
 

På den här sidan hittar ni intressant information om naturupplevelser och kulturella sevärdheter i Limfjorden, vilket kan göra er semester i stuga till en oförglömlig upplevelse.

Låt er förtrollas av de stora hedarna och Limfjordens lugna vatten. Upplev sensommaren, när ljungen blommar och utforska de barnvänliga stränderna längs med fjorden. Välj mellan fantastiska semesterorter. Ta en tur och gå på upptäcktsfärd i området. Oavsett om ni bestämmer er för den trevliga, lilla staden Trend eller friluftsmuseet Hjerl Hede i Vinderup, kommer ni att tycka om denna fantastiska region. Den trevliga byn Selde är en idealisk plats för sportfiskare, surfare och naturälskare på grund av dess vackra landskap. I det pittoreska landskapet runt Vile finner ni lugn och ro och avskildhet. Låt själen vandra och koppla av efter en ansträngande vardag. Läs mer om de olika platserna i Limfjorden och gå på utflykter för att lära känna området bättre.

Tillbringa eftermiddagen på stranden i Trend eller gå ut på spännande utflykter

Tillbringa eftermiddagen på stranden i Trend eller gå ut på spännande utflykter

Bland familjer är Trend en mycket populär semesterort i Limfjorden. Hyr en av de mycket varierande stugorna och njuta av den underbara naturen. Stränderna i området är mycket varierande – allt ifrån sandstränder till stenstränder med gräsytor. Oberoende av vad ni bestämmer er för, så lockar de familjevänliga stränderna till bad, solbad och lek. Och om ni har lust att prova på att surfa, så det finns gott om möjligheter för det i Trend. Limfjordens ytvågor är lättare att hantera än det bryska havet, särskilt för nybörjare.

På semesterorten finns en restaurang, en campingplats med kiosk och livsmedelsaffär.

Trend är den perfekta utgångspunkten, om ni vill gå på utflykt i området. Jesperhus är ett populärt utflyktsmål för familjer. Jesperhus är både ett fritidscenter och en stor blomsterpark med den största variationen av blommor och dofter, som inbjuder till promenader. På ”Djungelzoo” finns det växter och djur från djungeln. De flesta djuren går fritt omkring i deras naturliga miljö.

En lekplats med en inom- och utomhus anläggning är mycket populära bland barnen. Olika kaféer i trädgården inbjuder till avkoppling och därmed finns det också något för gommen. På Jesperhus Feriecenter finns det också ett stort badland med tre olika vattenrutschbanor. Här finns något för hela familjen. Här hittar ni även en minigolf- och en bowlingbana. Upplev en omväxlande dag på Jesperhus Feriecenter, där det inte finns tid att bli uttråkad.

Om ni gärna vill ha en oförglömlig upplevelse av naturen, besöka då ön Mors, som kan nås via en bro och färja. Från denna Limfjordens pärla har ni en fantastisk utsikt över de blå vikarna och öarna. Moränlandskapet bär spår från istiden. Vid foten av den 62 meter höga sanddynen, Felsens Hanklit, kan ni hitta fossiler från Kritaperioden.

Den pittoreska lilla staden Vinderup är den idealiska tillflyktsorten för naturälskare

Den pittoreska lilla staden Vinderup är den idealiska tillflyktsorten för naturälskare

Vinderup är omgiven av skogar och sjöar och är utmärkt som utgångsläge för er stugsemester. Hyr en av våra trevliga stugor i Vinderup och lära känna Danmark vid Limfjorden.

Besök till exempel friluftsmuseet Hjerl Hede, som bara ligger 6 km från Vinderup i ett stort skogs- och sjö område. Upplev hur vardagen såg ut i en dansk by för ungefär 200 år sedan. Alla är välkomna att delta, när det gäller att prova gamla seder och hantverkstraditioner. På Hjerl Hede finns det en historisk och en modern lekplats. På den historiska lekplatsen kan barnen försöka gå på styltor, cykla på en höghjuling (velociped), slå ned höns från stången eller utmana föräldrarna i stövelkastning. Den moderna lekplatsen är utrustad med lektorn, gungor och gungbrädor. Inträde till museet är gratis för barn och hundar i koppel är mycket välkomna till friluftsmuseet.

Holstebro Badland är mycket populärt bland familjer.

Här finns det en 74 meter lång vattenrutschbana med ljus- och ljudeffekter. Åtta olika simbassänger ger omväxling, men naturligtvis finns det också en bastu och spa-anläggning.

Strax i närheten av Vinderup ligger Spøttrup Borg, som är en av de bäst bevarade medeltidsborgarna i Danmark.

Slutligen, gå inte miste om denna erfarenhet. I borgens museum, finns det många aktiviteter, som gör besöket varierande. Njut av en rundvandring i ört- och rosenträdgården vid borgen, eller låt er underhållas av de många gycklarna och handlarna på medeltids- marknaden. Här kommer ni verkligen in i en stämning från medeltiden. Museet arrangerar också musik- och äventyrliga teaterföreställningar i den medeltida miljön. I slutet av juli anordnas även ett riktigt tornerspel med riddare från hela Europa. Upplev medeltiden på nära håll och låt er imponeras av tornerfestspelen.

Upplev Selde i de natursköna omgivningarna i Limfjorden

Upplev Selde i de natursköna omgivningarna i Limfjorden

Den, som väljer att semestra i Selde, kan koppla av helt och hållet. Den trevliga byn ligger precis intill Limfjorden och är omgiven av vackra naturområden. Det drömliknande landskapet lockar varje år många turister. Hyr en stuga just efter er egen smak och ha en avkopplande semester vid Limfjorden.

I staden Selde kan ni handla mat, men för större inköp, rekommenderas att ni åker till Glyngøre, som ligger 15 km längre bort. Här finns flera större affärer och restauranger. Dessutom ligger "Sallingsund og Omegns Museum" i Glyngøre. Museet visar olika utställningar över temat järnväg, fiske och fotografering. Ett annat utflyktsmål är herrgården Hessel, som är den sista fyrlängade herrgården med halmtak i Danmark.

I huvudbyggnaden kan ni se möbler från 1800- talet och i stallen kan ni se på gamla hästvagnar och jordbruksmaskiner. Dessutom finns det en smedja och en vagnsmakare på herrgården. Följ med på en guidad tur eller gå med på en av de många organiserade naturvandringarna. Halvön Louns av Hvalpsund, där herrgården ligger, är fridlyst. Njut av det vidunderliga landskapet och den vackra utsikten över Limfjorden och de många vikarna.

Inte långt härifrån ligger ön Fur, som kännetecknas av mycket olika landskap. I söder finns en småbåtshamn med restauranger och affärer. På Furs Naturhistoriska museet kan ni se en stor samling av arkeologiska fynd på ön, bland annat en fossil av en jättesköldpadda. Fossilkollektionen omfattar även krabbor, fåglar, insekter, sniglar och sjöstjärnor. Än idag kan man fortfarande se fossiler på olika platser på Fur. Pröva lyckan och njut av ett underbart landskap på ön Fur.

Lugn och avskildhet präglar den lilla staden Vile

Lugn och avskildhet präglar den lilla staden Vile

Stugområdet i och omkring Vile är mycket populärt bland semesterfirare. Den, som vill semestra här, söker lugn och ro och avkoppling. Förutom många sevärdheter bjuder denna semesterort på otaliga möjligheter till aktiviteter såsom cykling, vandring, fiske eller surfing.

Ta en rundtur i området för att lära er mer om den danska kulturen och dess historia. Besök till exempel Højris slott i Nykøbing Mors. Den nygotiska byggnaden som påminner om ett sagoslott. Här kommer inte att ha tråkigt, eftersom slottsherren har fått en mycket spännande idé. Upplev en annorlunda rundvisning och hjälp till att lösa ett mystiskt mord. Följ spåren och lek själv detektiv. Framgångsrika detektiver får till slut ett certifikat. Upplev en spännande dag med hela familjen och njut av en bit av kakan i slottet café, efter det att mordet blivit löst.

En annan historisk höjdpunkt, som är värt ett besök, är Dueholm Kloster i Nykøbing. Det grundades 1371 av Johanniterorden och är det äldst bevarade byggnadsverket i staden. Idag är klostret ett museum, som förmedlar kulturhistoria på Mors via varierande utställningar. Ta en promenad längs hamnen i Nykøbing och koppla av efter museibesöket. Njut av atmosfären i hamnen i en av de många trevliga restaurangerna.

Snigelhuset i Thyborøn är något alldeles speciellt och redan på utansidan av huset visar sig en överraskande syn: Snigelhuset är omsorgsfullt dekorerat med miljontals musselskal och musseldekorationen går vidare i olika mönster in i huset. Här finns den största samlingen av flaskskepp och sniglar i hela världen. Till denna dag, är det lika förundrande att se, hur de detaljerade miniatyrskeppen kommit in i flaskan. Nära Sneglehuset ligger Tyborønfästningen med cirka 100 bunkrar från andra världskriget.

Andra semestermål på Nordjylland

  • Helligsø: Om ni tar semester i Helligsø, kan ni uppleva Limfjorden, som ligger precis i närheten, men det är inte heller långt från Västerhavet. Kyrkogården på Ydby Hede ligger direkt på heden. Där finns den största samlingen av jättegravar från forntiden och är ett populärt turistmål.
  • Hvalpsund: Området runt Hvalpsund lämpar sig perfekt för en aktiv semester med surfing, golf, sportfiske, promenader och cykelturer. Men titta även in hos en av de många konsthantverkarna och se, hur de arbetar. Köp kanske något handarbete att ta hem.
  • Skive: Den livliga staden Skive erbjuder shopping och trevliga cafébesök i stadens centrum. Skäm bort er själv med de lokala specialiteterna på en av de många restaurangerna och njut av nyfångade musslor och fisk från Limfjorden.
  • Virksund: Utnyttja vandringslederna och gå på upptäcktsfärd i det fridlysta området Ulbjerg Klint i närheten av Virksund - eller besök Virksund Ravsliberi och se, hur man bearbetar bärnsten.